Power and Core training voor Wielrenners

Power and Core (krachttraining voor wielrenners)

Ieder jaar is er, gedurende de Off-season- en voorbereidingsperiode, weer een periode van krachttraining voor wielrenners.

“2x per week wordt er 20 weken lang flink wat van je gevraagd.” Dat hakt er flink in maar ik heb er zo’n vooruitgang mee geboekt, ik kom volgend jaar weer” (D.v.H. uit Hengelo)

In 20 weken kun je bij “FitbyCoen” werken aan krachtuithoudingsvermogen, snel- en explosieve kracht en stabiliteit. 1 of 2x per week, specifiek trainen toegespitst op wielrenners. Hiermee ben je niet alleen verzekerd van een goed fundament voor de start van jouw nieuwe seizoen maar ook gedurende het hele seizoen. (hoe dat precies zit, lees je verder op)

Na enige weken van relatieve fiets-rust wordt het ook tijd je weer wat vaker in het zadel te trekken. Het duuruithoudingsvermogen weer wat op te krikken zonder al te veel te willen, immers “Parijs is nog ver”. Indien gewenst kan “FitbyCoen” je ook helpen om een gebalanceerd schema te maken om zo de voorbereidingsperiode te optimaliseren.

“Zo ben je niet alleen krachtiger geworden maar ook nog eens op tijd in topvorm” Samenwerken naar jouw doelen, zó doen we dat bij “FitbyCoen”

Wanneer de dagen korter worden en het blad van de bomen valt is het tijd om contact op te nemen. De trainingen beginnen meestal in de eerste week van oktober en lopen door tot eind februari. Wil je zeker zijn van een plaats, aarzel niet en meldt je tijdig aan !!

Waarom krachttraining als wielrenner?

Wielrenners hebben wel degelijk baat bij krachttraining omdat ze hiermee hun spieren versterken en beter en daardoor gemakkelijker in staat zijn om het pedaal weg te trappen en op te trekken. Daarnaast wordt je explosiever, bijvoorbeeld tijdens het wegfietsen of in een sprint.

Dit wordt bevestigd door een onderzoek van Rønnestad e.a. 2010 (1) en 2017 (2), onder een groep wielrenners die tijdens de voorbereidingsfase duur- én krachttraining combineerden: Zij ontwikkelden meer spierkracht in de dijbeen en hadden een grotere maximaalkracht. Dit was niet het geval voor de vergelijkingsgroep die alleen duurtraining uitvoerde. Gedurende het wedstrijdseizoen bleek dat de eerste groep niet alleen meer spierkracht en power had bij een wielrentest van 40 minuten maar deze gewonnen krachttoename vasthield gedurende het seizoen. De conclusie van de onderzoekers is dat de gewonnen spierkracht door krachttraining leidt tot betere prestaties gedurende de wedstrijdfase, mits de wielrenners krachttraining onderhouden tijdens het wedstrijdseizoen.

Volgens Mijuka et al. is behoudt van verworven spiermassa en kracht met krachttraining in off-season goed op te vangen (3).

Benefits van langere trainingsperiodes (20wkn) op maximale kracht en explosieve kracht zijn inmiddels ook onderzocht (Beattie et al 2017) (4). Ook hier zijn de resultaten verbluffend positief mbt kracht, snelheid, Vo2Max en peak power. Daarmee blijkt ook dat een langere trainingsperiode niet alleen tot betere resultaten leidt maar ook de benefits langer blijven bestaan.

1) Rønnestad BR, Hansen EA, Raastad T. Eur J Appl Physiol. 2010 Dec;110(6):1269-82.

2) Rønnestad BR, Hansen J, Nygaard H. J Sports Sci. 2017 Jul;35(14):1435-1441.

3) Mijuka I, Martin DT, Rønnestad BR. Int J Sports Physiol Perform. 2016 Apr;11(3):283-9.

4) Beattie K et al. Int J Sports Physiol Perform. 2017 Apr;12(4):470-480.