Power and Core (krachttraining voor wielrenners)

Óók dit jaar is er weer krachttraining, gedurende de Off-season- en voorbereidingsperiode. Wel moeten we rekening houden met het Corona virus..

In 20 weken (3-10-‘20 t/m 27-2-’21) kun je bij FitbyCoen werken aan kracht, snelkracht en stabiliteit. Specifiek toegespitst op wielrenners. Hiermee ben je niet alleen verzekerd van een goed fundament voor de start van jouw nieuwe seizoen maar ook gedurende het hele seizoen.!

(hoe dat precies zit, lees je op de volgende pagina)

Waarom krachttraining als wielrenner?

Wielrenners hebben wel degelijk baat bij krachttraining omdat ze hiermee hun spieren versterken en beter en daardoor gemakkelijker in staat zijn om het pedaal weg te trappen en op te trekken. Daarnaast wordt je explosiever, bijvoorbeeld tijdens het wegfietsen of in een sprint.

Dit wordt bevestigd door een onderzoek van Rønnestad e.a. 2010 (1), onder een groep wielrenners die tijdens de voorbereidingsfase duur- én krachttraining combineerden: Zij ontwikkelden meer spierkracht in de dijbeen en hadden een grotere maximaalkracht. Dit was niet het geval voor de vergelijkingsgroep die alleen duurtraining uitvoerde. Gedurende het wedstrijdseizoen bleek dat de eerste groep niet alleen meer spierkracht en power had bij een wielrentest van 40 minuten maar deze gewonnen krachttoename vasthield gedurende het seizoen. De conclusie van de onderzoekers is dat de gewonnen spierkracht door krachttraining leidt tot betere prestaties gedurende de wedstrijdfase, mits de wielrenners krachttraining onderhouden tijdens het wedstrijdseizoen.

Volgens Mijuka et al. is behoudt van verworven spiermassa en kracht met krachttraining in off-season goed op te vangen (4).

Benefits van langere trainingsperiodes (20wkn) op maximale kracht en explosieve kracht zijn inmiddels ook onderzocht (Beattie et al 2017) (5). Ook hier zijn de resultaten verbluffend positief mbt kracht, snelheid, Vo2Max en peak power. Daarmee blijkt ook dat een langere trainingsperiode niet alleen tot betere resultaten leidt maar ook de benefits langer blijven bestaan.

Meer weten of direct aanmelden?

Mail, bel of app naar info@fitbycoen.nl 0621217279