BikeFitting

Klachten op Race-, Cyclocross-, ATB- of Tijdritfiets.

​Fietsen is een passie, fietsen is bewegen en bewegen is gezond. Toch kunnen er door het fietsen allerlei ongemakken en klachten optreden. De oorzaken die zijn niet altijd eenduidig. De oorzaken van blessures als gevolg van fietsen, kan men opdelen in twee categorieën, namelijk klachten als gevolg van de afstelling van de fiets en klachten die in principe een lichamelijke oorzaak hebben, maar die versterkt worden door de opgelegde beweging of door de specifieke fietshouding. De blessures die ik hier bespreek, zijn blessures die ontstaan als gevolg van een “mismatch” tussen fietser en fiets.  Bij een steekproef (Stevens 1998) onder 100 wielrenners en toerrijders die geen organische afwijkingen vertoonden kwamen de volgende klachten aan de orde:

 • Lage rugpijn (65%)
 • Knie- of beenklachten (18%)
 • Nekpijn (9% gecombineerd met lage rugpijn en 5% zonder rugpijn)
 • Zitklachten (3%)

“FitbyCoen is ook bikefitting”

Omdat de fietsafstelling bij veel mensen vaak een kwestie is van “trial and error” komt het regelmatig voor dat een verkeerde afstelling van zadel, stuur en schoenplaten leidt tot blessures. De ervaring die ik heb in het opmeten en afstellen heeft aangetoond dat de hoofdoorzaak van vele fietsblessures lichamelijke asymmetrie is. Globaal kan men de klachten die ontstaan tijdens het fietsen onderverdelen in drie hoofdcategorieën:

 • Klachten die ontstaan als gevolg van overbelasting en ongetraindheid.
  • Voor deze categorie geldt dat trainingsaanpassing en schematische belastingopbouw hier de sleutelrol is. Hier kan ik je helpen met trainingsbegeleiding.
 • Klachten met een lichamelijke oorzaak.
  • Voor deze categorie kan ik je helpen met Fysiotherapie.
 • Klachten als gevolg van een verkeerde fietsafstelling.
  • Hier is een bikefit dé oplossing voor jouw problemen. Mijn expertise!

Bikefitting bij FitbyCoen wordt gedaan via de TREK-Precision Fit® methode. Volgens deze vaste methodiek wordt uw lichaam gecontroleerd op statiek, mobiliteit en krachtuithoudingsvermogen. Er worden metingen verricht aan je armen, schouders, voeten en enkels, knieën, heupen, bekken en aan je heiligbeen. Deze waarden laat ik terugkomen in uw fietshouding, zadelhoogte en schoenplaatjes afstelling. Stuurhoogte, zadeldruk en stuurbreedte en handenpositie worden aangepast. Zo kan het mogelijk zijn dat er een ander stuur of zadel beter geschikt zou kunnen zijn. Zo kan het mogelijk zijn dat er een ander stuur of zadel beter geschikt zou kunnen zijn. Soms moeten stuur of zadel worden aangepast, op jou. Dit wordt tijdens de fit geprobeerd en soms mag je het zo even een tijdje uitproberen. Zo wordt jouw fiets (of het nu een racefiets, mountainbike, cyclocrosser of tijdritfiets is) beetje bij beetje jouw fiets !

Dát is waar het om gaat en u zult ervaren dat klachtenvrij fietsen echt wel mogelijk is.

FitbyCoen Bikefitting heeft zijn ervaringen opgedaan in het professionele wielrennen, zijn kennis opgedaan in de biomechanica en anatomie als (sport-)Fysiotherapeut en zijn specifieke bikefit kennis bij PrecisionFit® van TREK

Sommige zorgverzekeraars hebben een vergoeding voor bikefitting. Hieraan stelt iedere zorgverzekeraar zijn eigen regels en voorwaarden. Mocht je voor vergoeding in aanmerking komen dan verzoeken wij om zelf deze voorwaarden uit te zoeken en vooraf aan ons door te geven. Bike fitting valt niet onder een zitting fysiotherapie. De factuur moet je vervolgens zelf indienen bij de zorgverzekeraar.

Daarnaast is FitbyCoen dé leverancier van Prologo zadels en gebruikt tijdens de fit het Saddle-sizing principe van Prologo, “MyOwn”. Hierdoor kun je goedkoper je zadel aanschaffen nadat je hem uiteraard eerst hebt kunnen uitproberen. Daarvoor heeft FitbyCoen proefzadels.

FitbyCoen Bikefitting biedt de volgende producten aan:

1. Schoenplaatjes afstellen; hierbij wordt de stand van de knie, de positie van de voet in de schoen en op het pedaal vastgelegd en de plaatjes in de juiste stand gezet. Dit gebeurt m.b.v. een beeldopname. € 37,50
2. Quick fit; hierbij wordt de fiets optisch met rijder afgestemd, waarbij rekening gehouden wordt met standaardwaarden. Er wordt, waar mogelijk, rekening gehouden met lichamelijke ongemakken. Duur van de fit bedraagt zo’n 1,5 uur € 99,95
3. Complete fit; in deze fit wordt u volledig nagekeken waarbij hoeken van gewrichten, kracht en stabiliteit en beenlengteverschil wordt vastgelegd. Schouders, handen en nek worden uiteraard niet vergeten. Voetstand bekeken en schoenplaatjes worden geadapteerd. Lichamelijke klachten worden meegenomen en u krijgt adviezen voor het omgaan met deze klachten i.r.t. het fietsen. Tijdens de fit wordt u meermaals vastgelegd met een camera waarna de laatste kleine fouten gecorrigeerd worden. Duur van deze fit is 3 – 3,5 uur. € 205,50

prijzen zijn exclusief 21% BTW.

Op de fit zit een garantie van 2 maanden, waarin je ten minste 100 km hebt gereden. Voor alle passingen geldt: U dient uw fiets en uw schoenen schoon mee te nemen en uw fietskleding te dragen. Er is hiervoor ook omkleedruimte. Indien uw schoenplaatjes aan vervanging toe zijn, schaft u deze dan van tevoren aan. U kunt deze, in vooroverleg, ook bij mij aanschaffen

Indien u, binnen 8 weken van uw eerste Complete Fit, besluit om een 2e fiets te laten afstellen krijgt u deze bikefit voor de prijs van een Quick fit.
Indien u een afspraak samen met iemand maakt, krijgt u beiden 25,- euro korting op uw fit.
Deze fit hoeft niet op dezelfde datum te gebeuren, wel binnen 14 dagen.

Tot slot, klachten kan men beter voorkomen dan genezen. Zorg er voor dat het materiaal (fiets, kleding, schoeisel etc,) in optimale staat zijn én zorg er voor dat uw fiets past! Een passende en correct afgestelde fiets is dé voorwaarde voor het voorkomen en het oplossen van klachten: fietsen doe je op een fiets die jouw past!