BikeFitting

Klachten op Race-, Cyclocross-, ATB- of Tijdritfiets.

​Fietsen is bewegen en bewegen is gezond. Toch kunnen er door het fietsen allerlei ongemakken en klachten optreden. De oorzaken die zijn niet altijd eenduidig. De oorzaken van blessures als gevolg van fietsen, kan men opdelen in twee categorieën, namelijk klachten als gevolg van de afstelling van de fiets en klachten die in principe een lichamelijke oorzaak hebben, maar die versterkt worden door de opgelegde beweging of door de specifieke fietshouding. De blessures die ik hier bespreek, zijn blessures die ontstaan als gevolg van een “mismatch” tussen fietser en fiets.  Bij een steekproef (Stevens 1998) onder 100 wielrenners en toerrijders die geen organische afwijkingen vertoonden kwamen de volgende klachten aan de orde:

 • Lage rugpijn (65%)
 • Knie- of beenklachten (18%)
 • Nekpijn (9% gecombineerd met lage rugpijn en 5% zonder rugpijn)
 • Zitklachten (3%)

“FitbyCoen is ook bikefitting”

Omdat de fietsafstelling bij veel mensen vaak een kwestie is van “trial and error” komt het regelmatig voor dat een verkeerde afstelling van zadel, stuur en schoenplaten leidt tot blessures. De ervaring die ik heb in het opmeten en afstellen heeft aangetoond dat de hoofdoorzaak van vele fietsblessures lichamelijke asymmetrie is. Globaal kan men de klachten die ontstaan tijdens het fietsen onderverdelen in drie hoofdcategorieën:

 • Klachten die ontstaan als gevolg van overbelasting en ongetraindheid.
  • Voor deze categorie geldt dat aanpassing en schematische belastingopbouw hier de sleutelrol is (zie trainingsbegeleiding).
 • Klachten met een lichamelijke oorzaak.
  • Voor deze categorie kan ik je helpen met Fysiotherapie.
 • Klachten als gevolg van een verkeerde fietsafstelling.
  • Hier is een bikefit dé oplossing voor je problemen.

Tot slot, klachten kan men beter voorkomen dan genezen. Zorg er voor dat het materiaal (fiets, kleding, schoeisel etc,) in optimale staat zijn én zorg er voor dat uw fiets past! Een passende en correct afgestelde fiets is dé voorwaarde voor het voorkomen en het oplossen van klachten: fietsen doe je op een fiets die jouw past!

Bikefitting bij FitbyCoen wordt gedaan via de TREK-Precision Fit® methode. Volgens deze vaste methodiek wordt uw lichaam gecontroleerd op statiek en mobiliteit en krachtuithoudingsvermogen. Deze waarden laat ik terugkomen in uw fietshouding. Dát is waar het om gaat en hoe u zult ervaren dat klachtenvrij fietsen echt wel mogelijk is.

Daarnaast is FitbyCoen dé leverancier van Prologo zadels en gebruikt tijdens de fit het Saddle-sizing principe van Prologo, “MyOwn”. Hierdoor kun je goedkoper je zadel aanschaffen nadat je hem uiteraard eerst hebt kunnen uitproberen. Daarvoor heeft FitbyCoen proefzadels.

FitbyCoen Bikefitting biedt de volgende producten aan:

1. Schoenplaatjes afstellen; hierbij wordt de stand van de knie, de positie van de voet in de schoen en op het pedaal vastgelegd en de plaatjes in de juiste stand gezet. Dit gebeurt mbv een beeldopname. € 32,75
2. Quick fit; hierbij wordt de fiets optisch met rijder afgestemd, waarbij rekening gehouden wordt met standaardwaarden. Er wordt, waar mogelijk, rekening gehouden met lichamelijke ongemakken. Duur van de fit bedraagt zo’n 1,5 uur € 79,50
3. Complete fit; in deze fit wordt u volledig nagekeken waarbij hoeken van gewrichten, kracht en stabiliteit en beenlengteverschil wordt vastgelegd. Schouders, handen en nek worden uiteraard niet vergeten. Voetstand bekeken en schoenplaatjes worden geadapteerd. Lichamelijke klachten worden meegenomen en u krijgt adviezen voor het omgaan met deze klachten irt het fietsen. Gedurende de fit wordt u meermaals vastgelegd met een camera en hiermee worden de laatste kleine fouten gecorrigeerd. Duur van deze fit is 3 – 3,5 uur. € 179,95

prijzen zijn exclusief 21% BTW.

Op de fit zit een garantie van 2 maanden, waarin je ten minste 85 km hebt gereden.  Voor alle passingen geldt: je moet je fiets en schoenen schoon meenemen en fietskleding dragen. Er is hiervoor ook omkleedruimte. Indien je schoenplaatjes aan vervanging toe zijn, dan kan ik deze voor nieuwe vervangen of je neemt deze mee. Oude, versleten plaatjes afstellen is niet verstandig en niet gewenst.

Besluit je binnen 8 weken van je eerste “Complete Fit” om een 2e fiets te laten afstellen dan krijg  je deze voor de prijs van een Quick fit. Maak je een afspraak samen met iemand dan krijgen jullie beiden 25,- euro korting op de “Complete Fit”.